Skip to main content

Conversational Artificial Intelligence (AI) klinkt complex, maar het doel is juist om toepassingen menselijker en dynamischer te maken. Deze veelbelovende technologie heeft het potentieel om ons leven makkelijker én leuker te maken. Laten we verkennen wat Conversational AI is en hoe we het kunnen toepassen.

'Hey Google, wat is Conversational AI?'

Je kunt Conversational AI zien als een soort digitale vriend of gesprekspartner. Nee, je kan er geen kopje koffie mee drinken, maar het geeft wel uitstekende antwoorden op je vragen en voert natuurlijke gesprekken. Voorbeelden waarin je deze technologie tegenkomt, zijn chatbots op websites en virtuele assistenten zoals Google Bard en ChatGPT.

Deze AI volgt geen vast script, maar leert van vorige gesprekken. Dit betekent dat het nooit twee keer dezelfde grap zal maken, tenzij je hier specifiek om vraagt. Doordat de AI steeds beter wordt in het begrijpen en gebruiken van menselijke taal, kan het een breed scala aan taken uitvoeren. Van het beantwoorden van dringende vragen tot het spelen van rollen als digitale personages. Zeker dat laatste is voor ons heel relevant!

AI Murder Mystery: Een meeslepende 'whodunit'

Laten we een leuke toepassing van conversational AI onder de loep nemen: een Murder Mystery-game die we recent samen met SkillFull hebben ontwikkeld. Dit spannende spel maakt gebruik van AI om personages tot leven te brengen.

Je stapt als speler in de schoenen van een detective die een mysterieuze moordzaak moet oplossen. Dat doe je door vier verdachten te ondervragen. Conversational AI maakt die gesprekken dynamisch en uniek voor iedere speelsessie.

Foto: AI Murder Mystery presenteren op de Dutch Design Week!

Hier is hoe het werkt:

  • Taak #1: Je begint het spel met een beetje achtergrondinformatie over de moord en de vier verdachten. Elk van deze verdachten heeft een unieke persoonlijkheid en verhaal in de database van de conversational AI.
  • Taak #2: Het wordt tijd om de verdachten goed aan de tand te voelen. Je kunt vragen stellen zoals “Waar was je tijdens de moord?” of “Heb je enige connectie met het slachtoffer?”, maar je hoeft niet te kiezen uit standaardvragen. Ze reageren op alles wat je maar kunt bedenken.
  • Taak #3: Terwijl je de verdachten ondervraagt, kun je aanwijzingen verzamelen en bewijsmateriaal opsporen. Maar wees gewaarschuwd, deze figuren zijn niet van plan het je makkelijk te maken. Ze kunnen je vragen ontwijken of zelfs ronduit liegen als dat hen uitkomt.
  • Laatste taak: Uiteindelijk is het aan jou om de puzzelstukjes op hun plaats te leggen en de schuldige aan te wijzen.

Wat dit spel echt bijzonder maakt, is dat de verdachten dynamisch reageren op jouw vragen. Daardoor is elke speelsessie anders. Dus het maakt niet uit hoe vaak je het speelt, je zult altijd iets nieuws ontdekken.

'Conversational AI voegt een nieuwe dimensie toe aan traditionele games: dynamische verhalen die voor iedere speler uniek zijn.'

Van game naar training: gesprekken oefenen met AI

En dan nu een wat serieuzere kant van conversational AI: een zakelijke gesprekstrainer. Samen met Crowe Foederer ontwikkelen wij een training die conversational AI en virtual reality (VR) combineert om de communicatievaardigheden van HR- en managementprofessionals te verbeteren.

De training is momenteel in een pilotfase, en stelt ons in staat om met de mogelijkheden van conversational AI te experimenteren.

Foto: De pilotversie van de VR-gesprekstrainer in actie!

Tijdens de pilotfase zien we dat deze vorm van AI de potentie heeft om soft skill trainingen écht naar een hoger niveau te brengen. Hier zijn vier redenen waarom:

  1. Geen script: De AI-personages lezen geen vaste scripts voor, maar reageren op wat je zegt en hoe je het zegt. Voor een soft skill training is dat veel leerzamer dan wanneer een acteur een script opleest op basis van een uit-het-hoofd-geleerde zin of vraag.
  2. Herhaling zonder herhaling: Ieder gesprek is uniek. Hierdoor kun je zo vaak oefenen als je wilt, zonder dat de lesstof in de herhaling valt.
  3. Rollenspel zonder acteurs: Je kan trainen zonder dat je acteurs hoeft in te huren, of tegenover collega’s komt te zitten, want de AI-personages doen al het acteerwerk.
  4. Aanpasbaarheid: De AI-personages kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een organisatie, met op maat gemaakte scenario’s, personages en trainingsmodules.

Kortom: de gesprekstrainer biedt door conversational AI een interactieve, persoonlijke en toegankelijke manier om je teams te trainen. Bijvoorbeeld in communicatieve vaardigheden.

Conclusie

Conversational AI is niet alleen een leuke manier om een moordmysterie op te lossen, maar ook een waardevolle tool voor zakelijke training. Het brengt digitale personages naar een veel hoger niveau: gesprekken voelen realistisch en menselijk aan. Daarmee brengt het een nieuw niveau van interactie, betrokkenheid en efficiëntie in de wereld van games en virtuele trainingen.

Wij zien als ontwikkelaar al diverse toepassingen en kansen voor deze veelbelovende techniek, en staan klaar om deze te verkennen. Doe je mee? 😉