Bij Enversed Studios zijn we niet alleen gek op games, maar geloven we ook dat gametechnologie een game changer is voor bedrijven die willen groeien en uitblinken. Maar waarom zien wij games als dé manier om organisaties vooruit te helpen?
5 waardevolle ingrediënten van gametechnologie
Wat maakt games zo interessant? Sommige spelers houden van meeslepende verhalen, anderen gaan helemaal op in puzzels en virtuele gevechten. Maar, ongeacht je persoonlijke voorkeur, hebben games allemaal iets gemeen. Deze kernkenmerken onderscheiden games van andere media, en vormen de basis van onze methodiek om bedrijven naar nieuwe hoogten te tillen.
"Dankzij de unieke kenmerken van games brengen onze gametoepassingen échte voordelen voor zowel gebruikers als aanbieders."
1) Games zijn interactief
Het meest essentiële kenmerk van games is hun interactiviteit. Door spelers de controle te geven over hun rol in het verhaal, kunnen ze invloed uitoefenen op het scenario zelf. Deze actieve deelname vergroot de onderdompeling en aandacht. Een cruciaal aspect niet alleen voor games, maar ook voor trainingen, waar geldt: meer aandacht leidt tot betere leerresultaten.
Foto: Job presenteert een interactieve VR-training tijdens de Dutch Design Week!
2) Games stimuleren vooruitgang
Het bekende fenomeen van ‘level-up gaan’ is een van de manieren waarop games vooruitgang tonen. Dit houdt in dat je ervaring moet opdoen om naar een hoger niveau te gaan. Games helpen op drie manieren om dit niveau te bereiken:
- Beloning: Het behalen van mijlpalen levert vaak extra vaardigheden of beloningen op, wat spelers motiveert om verder te komen. Dit principe wordt ook vaak gebruikt in gamification-projecten binnen organisaties.
- Uitdaging: Een stijgende moeilijkheidsgraad motiveert spelers om beter te worden naarmate ze verder komen in het spel.
- Feedback: Games bieden op intuïtieve wijze feedback, op basis van het daadwerkelijke gedrag van spelers. Dat is ook waardevol voor herkenbare en persoonlijke feedback in trainingssituaties.
3) Games creëren inzicht
Door middel van puzzels, uitdagingen en vragen dwingen games spelers tot nadenken, waardoor het een ideaal middel is voor het verbeteren van kritisch denken, probleemoplossing en strategie. Games laten spelers veilig experimenteren en ontdekken, waardoor inzicht ontstaat zonder risico’s.
Een goed voorbeeld hiervan is Factory of the Future. In deze managementgame nemen spelers strategische beslissingen om een maakbedrijf naar Industrie 4.0 te leiden, wat hen laat nadenken over strategische keuzes in hun eigen organisatie.
Foto: Conceptbeeld van een dashboard in Factory of the Future
4) Games laten je inleven
Game-engines zoals Unreal Engine stellen ons niet alleen in staat om leuke games te maken, maar ook om realistische scenario’s te simuleren. Door situaties op een meeslepende manier te ervaren, kunnen aanzienlijke voordelen worden behaald. Een brand blussen in een virtueel kantoor bereidt jou bijvoorbeeld beter voor op noodsituaties dan een traditionele BHV-training.
Dit niveau van realisme en meeslependheid kan ook worden gebruikt om verhalen, thema’s of kennis op een gedenkwaardige manier te delen, zoals in een interactieve marketingcampagne of als onderdeel van een tentoonstelling. Een groter inlevingsvermogen zorgt voor een persoonlijke en soms emotionele ervaring die langer bijblijft.
Foto: Met een VR-tijdmachine door de geschiedenis vliegen
5) Games zijn aanpasbaar
We stemmen diverse aspecten van onze gametoepassingen af op de behoeften van onze klanten en partners, of het nu gaat om personages, omgevingen of doelstellingen. Herinner je je die eerdergenoemde BHV-training? Nou, we hebben daar bijvoorbeeld ook een variant van ontwikkeld die plaatsvindt in een virtuele reconstructie van een ziekenhuisvleugel van Amphia.
En, niet te vergeten, de moeilijkheidsgraad van een spel kan ook flexibel zijn. Op die manier kunnen ze worden aangepast aan gebruikers met diverse ervaringsniveaus, variërend van beginners tot experts.
Topje van de ijsberg
De genoemde principes vormen de kern van gametechnologie en zijn van toepassing op veel spellen. Maar er is meer mogelijk! Neem bijvoorbeeld multiplayer-functionaliteiten, die een geheel nieuwe dimensie kunnen toevoegen aan een gametoepassing, met nadruk op samenwerking en sociale interactie. Dit is slechts het topje van de ijsberg; gametechnologie zit boordevol leuke en nuttige mogelijkheden.
Wil je meer weten over hoe gametechnologie jouw bedrijf een level-up kan bieden? 😉 Neem contact met ons op voor een persoonlijke demonstratie en ontdek de mogelijkheden!