NS: Virtual Reality onderzoek.

Een VR-gebruikersonderzoek voor de herinrichting van NS-treinen.

Een intuïtief gebruikersonderzoek dankzij Virtual Reality

In samenwerking met Mecanoo en Gispen, ontwerpt Nederlandse Spoorwegen (NS) een geheel nieuwe lijn treininterieurs. Om hun ontwerpen te evalueren, hebben we een VR-onderzoeksapp ontwikkeld waarmee toekomstige gebruikers het treininterieur van de toekomst vrij kunnen verkennen en beoordelen.

Op zoek naar realisme

Waardevolle onderzoeken vereisen realistische testscenario’s. Video’s, afbeeldingen en illustraties kunnen ons niet altijd dezelfde inzichten bieden zoals ervaringen in het echte leven dat wel kunnen. NS zocht naar een methode om het nieuwe interieur te testen onder de toekomstige reizigers zonder dat het interieur gebouwd hoefde te worden. De vraag was hoe het ontwerp zo realistisch mogelijk nagemaakt kon worden.

Een VR-ervaring zonder grenzen

We hebben een freeroam VR-ervaring ontwikkeld. Hiermee zijn gebruikers niet langer begrenst door kabels, maar kunnen zij vrij door de ruimte lopen. Dit creëert een gevoel van ruimtelijkheid en stelt deelnemers in staat om het interieurontwerp te beoordelen alsof het er echt is. De gebruikers konden virtueel door de trein lopen en aangeven welke zitplaatsen zij wel of niet zouden kiezen.

Significante resultaten door realistisch gedrag.

Tijdens het onderzoek bewees VR zich als uitstekend middel om het gedrag van mensen te peilen. Dankzij het realisme verloren testpersonen zich namelijk al snel in de VR-omgeving. Ze voelden zich vrij en gedroegen zich alsof er niemand meekeek. De data die hieruit voortkwam heeft interessante inzichten gegeven en heeft invloed gehad op het uiteindelijke ontwerp.

Lees meer over de Reis van Morgen

De flexibiliteit van VR in onderzoek.

Volledige vrijheid

Door een VR-laptop als rugzak te dragen, konden gebruikers, zonder moeite, een complete treincoupé overbruggen. Deze vrijheid verhoogde niet alleen het realisme, maar verwijderde ook obstructieve kabels.

Gesimuleerde bezettingsgraad

Om met verschillende scenario’s te experimenteren, was het belangrijk om de bezettingsgraad in de treincoupé aan te kunnen passen. Dankzij onze VR-applicatie konden onderzoekers geanimeerde personages toevoegen of verwijderen.

Hulp op afstand

Onze VR-applicatie ondersteunt toezicht door een begeleider. Door meekijkcamera’s via een apart scherm te delen, konden ze ondersteuning bieden tijdens verschillende onderzoeksfases. Bovendien konden begeleiders, via een koptelefoon, communiceren met meerdere VR-gebruikers.

Virtual Reality als ondersteunende rol.

Tijdens de ontwerpevaluaties is Virtual Reality niet als een hoofdzakelijk doel gebruikt, maar eerder als een ondersteunend middel. Door onze virtuele ervaring te combineren met bestaande onderzoekstools, zoals bijvoorbeeld vragenlijsten, heeft VR een ondersteunende rol kunnen bieden in een uitgebreid onderzoeksprogramma.

Bepaling van het onderzoek

De NS heeft, samen met onderzoeksbureau Goudappel Coffeng en Enversed Studios, een aantal onderzoeken ontworpen en vervolgens bepaald welke vraagstukken getest kunnen worden met Virtual Reality en welke juist met andere methoden. Om significante verbanden te kunnen trekken is een volledige user experience uitgewerkt.

Volledige ontzorging in experimentfase

Naast de ontwikkeling van de VR-ervaring hebben we het onderzoeksteam volledig ontzorgt. Zo is het Enversed VR-center ingezet als onderzoekslab en hebben we deze, in stijl van de NS, ingericht. Daarnaast hebben we gezorgd voor professionele begeleiding zodat de onderzoekers zich volledig hebben kunnen focussen op het gebruikersgedrag.

Significante resultaten

Het gedrag van participanten kon geëxporteerd worden als heat map. Hierin kon men in één oogopslag zien hoe de zitplaatsen in de smaak vielen. Het onderzoeksbureau heeft de resultaten uit het VR-onderzoek kunnen omzetten naar een bruikbaar adviesrapport. Dit is vervolgens toegepast in het verbeteren van het treinontwerp.

Wat kan VR voor jouw onderzoek betekenen?

Contact

Efficiënte standaardproducten

Enversed Studios biedt onderzoeksapps als standaardproduct aan. Daarom kunnen we deze producten snel én tegen een aantrekkelijke prijs aanbieden.

Hoe nu verder?

Virtueel onderzoek vraagt om een gerichte, digitale applicatie. Benieuwd naar jouw onderzoek? Vraag dan gerust een oriëntatiegesprek aan. Wij verdiepen ons graag in jouw case.

Passend maatwerk

Liever een onderzoeksapp op maat? Geen probleem! Vanuit één onderzoeksscenario kunnen wij veel verschillende producten opleveren.

Wij maken

  • 360°-onderzoeken
  • VR-simulaties
  • AR-applicaties
  • MR-applicaties

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

Je bent op zoek naar een partner die zich verplaatst in jouw bedrijfsproces. Een partij die de nieuwste technologiën kan filteren én vertalen naar waardevolle oplossingen voor vandaag én morgen. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek of bel voor de mogelijkheden. We horen graag van je!

  • +31 (0)40 737 00 35